Saveti

Pamučna, svilena ili flanelska posteljina? Koji je vaš izbor?

 Osim što je jako važna za kvalitetan i udoban san posteljina može da oplemeni i upotpuni enterijer vaše spavaće sobe. Ona je ključ za zdrav i miran san, a utiče i na vaše raspoloženje i odmor. U direktnom je kontaktu sa vašom kožom i mora da vam prija. Zato ne treba da dovodite u pitanje kvalitet kada birate posteljinu, jer kvalitetna posteljina je višestruko isplativa.

Mekano i udobno

Kvalitet posteljine, a samim tim i udobnost i kvalitet vašeg sna, određuje materijal od kog je posteljina izrađena. Najčešće korišćeni i najtraženiji materijal za šivenje posteljine je pamuk, a ima više razloga za to. Pamuk je mekan i udoban, koža može nesmetano da diše kako u letnjim tako i zimskim danima. Vrlo je jednostavan za održavanje i može se prati na visokim temperaturama.

Pamuk dugo traje pa je zbog toga i vrlo isplativ izbor materijala za posteljinu. Postoji u mnogo varijanti, boja i dezena, što vam omogućuje širok izbor i usklađivanje sa enterijerom u spavaćoj sobi. Kod pamuka postoji razlika u kvalitetu, pa se kvalitetniji pamuk odlikuje što većim brojem niti i vlakana.

Imajte na umu da se pamuk skuplja prilikom prvog pranja, pa prilikom kupovine materijala kupite neki santimetar više u odnosu na potrebne dimenzije po kojima šijete posteljinu.

Pored svih navedenih prednosti da dodamo i možda jedan nedostatak. Ovo je materijal koji se gužva prilikom pranja i korišćenja, pa ukoliko preferirate pamučne posteljine, peglanje će vam predstavljati dodatni posao kod održavanje.

Za luksuzan san

Jedan od najfinijih i najluksuznijih materijala za posteljinu je svila. Osim što je prijatna, udobna i nežna na dodir svila je i hipoalergena pa je posebno pogodna za osobe koje pate od alergija ili imaju astmu.

Prirodan je materijal, omogućava koži da diše i savršena je za osetljivu kožu.

Svilenu posteljinu je bolje koristiti u letnjim mesecima jer dobro apsorbuje vlažnost. Veoma je zahvalna za održavanje, ne gužva se i prilikom pranja ne gubi boju. Preporuka je da se ručno pere, blagim deterdžentom, a da se ispira hladnom vodom. Ne treba je sušiti na suncu kako ne bi izbledela. Nije je potrebno peglati ali ako baš morate onda neka to bude na niskoj temperaturi.

Za kupovinu ove luksuzne posteljine je potrebno izdvojiti više novca nego za kupovinu pamučne ali kada jednom osetite dodir svile bićete potpuno sigurni da se investicija u svilenu posteljinu isplatila.

U zimskim danima

Ako smo svilenu posteljinu preporučili za toplo vreme, u zimskim noćima vas ništa bolje neće ugrejati od flanelske posteljine.

Flanel je takođe pamuk ali vrsta pamuka koja zadržava toplotu i greje. I za razliku od obične pamučne posteljine, kada legnete u krevet, ova posteljina nije hladna već odmah reflektuje toplotu.

Flanelska posteljina je veoma meka jer je izrađena od najfinijeg pamuka. U dodiru sa kožom stvara izuzetno prijatan osećaj, a koža i sa ovom posteljinom nesmetano diše.

Održavanje je isto kao i kod pamučne posteljine, flanelsku možete prati na temperaturi najviše do 60 stepeni. Prilikom pranja preporučuje se upotreba omekšivača za tkanine kako bi se zadržala elastičnost vlakana, a time i produžila upotreba ove posteljine.

Jedina mana flanelske posteljine je što vremenom može da dođe do stvaranja grudvica od izvlačenja nežnih vlakana, a grudvice nastaju trenjem.

Ukoliko kupujete ovo vrstu materijala za šivenje posteljine, veoma često ćete naići i na mešavinu flanelskog platna i vune. Vuna je takođe prirodan materijala pa njeno dodavanje flanelu neće uticati na kvalitet flanelske posteljine, može samo da vam bude još toplije.

Dobar odmor i zdrav san je veoma važan za zdravlje pa se pobrinite da vam posteljina bude udobna, čista i prijatna. Nemojte štedeti za kvalitetan materijal i nikada ne koristite posteljinu od poliestera ili drugih veštačkih materijala.

Kod nas u radnji možete sašiti posteljinu po želji i meri. Uslužno šivenje posteljine sa vašim materijalom naplaćujemo:

  • jastučnice 200-400 dinara
  • dušečni čaršav 200-350 dinara
  • jorganska navlaka 400-500 dinara
  • kompletna posteljina za jednu osobu 800 dinara
  • kompletna posteljina za dve osobe 1.200 dinara

Pogledajte cenovnik.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save